Maria Ros Hjelm – Svenska Turistföreningen och Coronakrisen

Corona har pĂ„verkat hela vĂ„rt samhĂ€lle, sĂ„ ocksĂ„ vĂ„r bransch. FĂ„ organisationer har pĂ„ ett sĂ„ pĂ„tagligt sĂ€tt kĂ€nt av svĂ€ngningarna i pandemin som Svenska Turistföreningen. I det hĂ€r avsnittet möter vi Maria Ros Hjelm, ny Generalsekreterare tilllika VD pĂ„ STF. Maria som Ă€r en profil i vĂ„r bransch, dĂ€r hon bla. Tidigare varit Generalsekreterare för Frii (nuvarande Giva Sverige). Hon tar oss med pĂ„ en detaljerad och personlig resa i Coronans spĂ„r. 

Vi samtalar om allt frĂ„n de första tankarna nĂ€r hon fick höra talas om att Coronaviruset som hĂ€rjade i Kina. Vi fĂ„r höra om hur nĂ€ra det var i början pĂ„ april att den 135 Ă„r gamla organisationen gick i konkurs. Hur man med hjĂ€lp av en klassisk katastrofinsamling fick in miljontals kronor. Till att var och varannan la om sina semesterplaner till att ”Svemestra” hemma i Sverige och vad det har betytt för Stf.

Utöver Corona pratar vi ocksÄ om STF som hybridorganisation dÄ de bÄde Àr en förening och samtidigt driver kommersiell verksamhet genom sina boenden.


HÀr kan du ocksÄ se filmen som Maria pratar om i podden:

Stöd STF med en gÄva

En hÀlsning till dig som vill fortsÀtta att upptÀcka Sverige:I 135 Är har Svenska Turistföreningen guidat, inspirerat och kittlat nyfikenheten. Delat med oss av tips till alla som velat veta mer, och pÄmint beslutsfattare om viktiga förutsÀttningar för att vi alla ska kunna fortsÀtta uppleva och lÀra kÀnna hela Sverige. Men det finns risk för att vÄrt arbete slutar hÀr. Som mÄnga andra befinner sig STF i en akut ekonomisk situation. Av omsorg om varandra avstÄr mÄnga gÀster frÄn att bo hos oss just nu. VÄra boenden Àr i det nÀrmaste tomma pÄ mÄnga hÄll i landet, och Ànnu fler gÀster avvaktar med att boka in sommarens efterlÀngtade SverigeÀventyr. För oss som förening innebÀr det att vi snabbt tappat merparten av vÄra intÀkter. VÄrt arbete, dÀremot, strÀcker sig lÄngt bortom fjÀllstationer och vackra skÀrgÄrdsboenden. STF lÀgger grunden för att du ska kunna upptÀcka Sverige. Vi vÀrnar om allemansrÀtten, rustar fjÀllstugor i vÀglöst land för att de ska stÄ pall för fler vintrar, fajtas för tÄg och bra kommunikation i glesbygd och för att fler ska förstÄ tjusningen med att gÄ pÄ upptÀcktsfÀrd i sitt eget nÀromrÄde. Vi arbetar för fler upptÀckter imorgon. RÀdda STF. Ge en gÄva. Swisha ditt bidrag till 123 615 21 77Varenda krona rÀknas. Tack!www.svenskaturistforeningen.se/raddaSTF

SlÄet op af Svenska Turistföreningen i Fredag den 27. marts 2020