Vi satte oss ned med Giva Sveriges seniora Analytiker MÄrten Palmefors för att grotta ned oss de tvÄ rapporter som Giva slÀppt under veckan.

Vi pratar dels om det rÄdande konjunkturlÀget och hur det framförallt pÄverkar givandet till civilsamhÀllet. MÄrten pratar kring hur mÀnniskors rÀdsla, bÄde inom organisationer och bland givare, pÄverkar givandet. Den kris vi nu ser Àr det fÄ som har upplevt. NÀr det gÀller siffror att jÀmföra med har MÄrten fÄtt backa till 1990. Och dÄ sÄg samhÀllet och det sÀtt vi i civilsamhÀllet arbetade pÄ, vÀldigt annorlunda ut.

Vi pratar ocksĂ„ om Giva Sveriges Ă„rliga rapport ”Staten, kapitalet eller medborgaren – vem finansierar civilsamhĂ€llet”. I den rapporten talas det ocksĂ„ mycket om konjunkturlĂ€get. Men MĂ„rten lyfter att siffror Ă€r en sak och kĂ€nsla en annan. Framtiden Ă€r kanske inte alls sĂ„ mörk. Den kan vara ljus och ge förutsĂ€ttningar för inovation bĂ„de vad gĂ€ller verksamhet och insamlingsmetoder.